Dünyanın en büyük spor organizasyonu World Cup 2018, 14 Haziran’da Rusya’da başlıyor ve bir ay boyunca tüm ilgiyi üzerinde tutmaya hazırlanıyor. 2014 yılında yaşadığımız deneyimler, elde ettiğimiz içgörüler bizlere bu yıl ilginin katbekat artacağını gösteriyor; ve markaların tıpkı 2014’te oluğu gibi World Cup 2018’te de aktif rol alması gerektiğine işaret ediyor.
World Cup dünyanın en büyük spor organizasyonu ve bunun sebebi aslında turnuvanın yalnızca sonuçlardan ibaret olmaması. World Cup turnuvası heyecanlı bir yolculuk ve bu yolculukta yalnızca maçlar değil; oyuncular, futbol severler, futbola çok ilgi duymasa da World Cup heyecanına ortak olanlar ve daha pek çok taraf yer alıyor.
Bu heyecanın bir sebebi de, tarih boyunca World Cup’ın dünyanın en iyi oyuncularını bir araya getirmiş olması. Pele’den Maradona’ya, Zidane’dan Ronaldo’ya, Messi’ye insanlar bu eşsiz süre boyunca efsane futbolcularla bu heyecana ortak oldular, olmaya devam ediyorlar. Sevinci, üzüntüyü, kahkahayı, birlikteliği, umudu, vatanseverliği, hüznü, tutkuyu böylesine bir arada gördüğümüz başka bir etkinlik var mı? 2014 yılında World Cup tüm dünyada 3 milyarın üzerinde kişi tarafından izlendi.1 Yılın geri kalanına göre dört haftalık turnuva boyunca YouTube’da insanların futbol ile ilgili videolara yorum yapması veya beğenmesi, yani etkileşimi Türkiye’de 3.2 katına çıktı.2
World Cup söz konusu olduğunda, erişilen kitlenin çeşitliliği bir hayli fazla. Konuya az meraklısından fanatiğine, yalnızca kritik anları takip edenlerden trend haberleri kaçırmayanlara dek herkes konuyla ilgili.
World Cup Türkiye’de de çok popüler
World Cup Türkiye’de de bir hayli popüler. 2014 yılında düzenlenen World Cup’ı Türkiye’de 40 milyon kişi izledi.3 Global olarak Türkiye, World Cup heyecanını en güçlü şekilde yaşayan 6. ülke!4
UEFA 2016, UEFA 2012, UEFA Şampiyonlar Ligi gibi büyük futbol organizasyonlarını dahi işin içine kattığımızda, Türkiye’nin katılım göstermediği 2014 yılındaki World Cup tüm kategorilerde web aramalarında ilginin en yoğun olduğu döneme denk geliyor. Ayrıca Anneler Günü, Sevgililer Günü, Kurban Bayramı gibi özel günlere bakıldığında da yine World Cup’a olan ilgi açık ara öne geçiyor.5 2014 yılında gerçekleşen Türkiye Yerel Seçimleri ile karşılaştırıldığında da organizasyonun seçimlerle benzer bir popülerliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz.6
World Cup 2018’de bizleri neler bekliyor?
World Cup’ın en büyük tribününün Google ve YouTube olduğunu biliyor muydunuz? İnsanlar futbol ile ilgili video izlemek istediklerinde, gidecekleri ilk platform YouTube, merak ettikleri konularda arama yapmak istediklerinde ise ilk adresleri Google oluyor. Özellikle video içerik söz konusu olduğunda, insanlar başka yerlerde bulamadıkları içerikleri bulabildikleri, istedikleri her an her yerde izleyebildikleri ve futbolcularla / maçlarla ilgili her türlü içeriği bulabildikleri için YouTube’u tercih ediyor.
2014 yılıyla karşılaştırıldığında, bu yıl World Cup 2018’e katılım gösterilmemesine rağmen Türkiye’de YouTube ve Google’da futbol ile ilgili aramaların yüzde 20 artması bekleniyor.7 Futbolla ilişkili içerikler de haliyle World Cup sırasında çok daha fazla tüketiliyor, etkileşim doğru orantılı olarak yükselişe geçiyor. Bu etkileşim oranının yılın geri kalan vaktine oranla yine 3.2 kat artması öngörülüyor.8
World Cup ile ilişkili aramalar, turnuvanın açılış ve final günlerinde tavan yapıyor. Aramalar, turnuva sırasında gerçekleşen çeyrek final veya yarı final takımlarının belirlendiği önemli günlerin ardından artış gösteriyor.
Turnuva boyunca en çok ne hakkında arama yapılıyor?
İlgi, turnuvanın başlamasına iki hafta kala yükselmeye başlıyor; gruplar, takımlar, maç saatleri, canlı yayın platformları gibi bilgiler merak ediliyor. Turnuva sırasında YouTube ve Google’da aramalar sürekli olarak devam ediyor; maçların önemli anları, özet bilgiler, yorumlar, futbolcular, maç skorları gibi World Cup ve futbola dair pek çok konuda arama gerçekleştiriliyor.
İnsanlar 90 dakikanın dışında da içerik tüketiyor
İlgi ve etkileşim yalnızca maç sırasında gerçekleşmiyor. İnsanlar maç sırasında olduğu kadar, öncesinde ve sonrasında da içerik tüketmeye devam ediyor. Yapılan araştırmaya göre, sporseverlerin %54’ü izleyecekleri maçtan önce konuyla ilgili videolar izliyor. Sporseverlerin %44’ü, TV’de canlı olarak maçı izlerken, bir yandan da YouTube’da video içerik tüketiyor. Önemli spor organizasyonlarının sonrasında ise, etkinlikle ilgili videolara ve haberlere ulaşmak için YouTube, %61’lik kesimin ilk ziyaret ettiği platform oluyor.9 Bu içeriklerin büyük bir çoğunluğunun da mobilden tüketildiğini belirtebiliriz.
World Cup özelinde üretilen müzikler, maç özetleri, En iyi 10 Gol / Maç Anı / Futbolcu gibi video listeleri, motive eden video kolajları, tarihten günümüze trend videolar sıklıkla tüketilen içerikler arasında yer alıyor.
Peki, markalar bu büyük organizasyonun neresinde yer alıyor? Yılın geri kalanına göre ilginin ve etkileşimin tavan yaptığı World Cup, markalar için büyük bir fırsat, geniş bir toplu erişim anlamına geliyor. Google ve YouTube turnuvanın en büyük tribünüyse, markaların da bu tribünde yerlerini şimdiden ayırtması gerekiyor.