Günümüz tüketicileri dijital deneyimlerinin hızlı ve sorunsuz olmasını bekliyor. Aksi takdirde sonuç pahalıya patlayabiliyor. Tek bir kötü reklam deneyimi, birini reklam engelleme eklentisi yüklemeye itebiliyor ve bunun bedelini web'deki tüm yayıncılar ödüyor. Yalnızca 2015'te, reklam engelleme işlevi, yayıncılara 21,8 milyar ABD dolarına mal oldu.1
Aralık 2016 itibarıyla dünya genelinde 600 milyondan fazla cihazda (dünyanın internete bağlı tüm nüfusunun %11'i2) reklam engelleme yazılımı kullanılıyordu. Kullanıcılar reklam engelleyicileri çok farklı sebeplerden dolayı kullandıklarını söyleseler de en yaygın gerekçe, çok fazla rahatsız edici reklam olması.
Kimler reklam engelleyici kullanıyor ve neden?
Reklam engelleyici kullanan kullanıcılar genel olarak ABD ve AB'nin demografik spektrumunun tamamında temsil edilen dört gruba ayrılıyor . Bu grupların tamamı farklı etkileşim türlerine farklı şekilde tepki veriyor.
Reklam engelleyici kullanma eğilimi gösteren dört kullanıcı grubu şöyle:
1. Gizliliğini korumak için reklam engelleyici yükleyen kullanıcılar: Bu grup, internette gezinme deneyimi üzerinde seçim hakkı ve denetim sahibi olmaya değer veriyor. Bu sebeple bu kişilerin reklam engelleyicilerini tamamen devre dışı bırakmaktansa istedikleri siteyi güvenilir adresler listesine eklemeleri daha olası.
2. Ne olursa olsun hiç reklam görmek istemeyen kullanıcılar: Reklam görmemenin sağladığı rahatlık bu grubun hoşuna gidiyor. Önlerine engel çıkartılması veya taleplerle karşılaşmaları halinde siteden ayrılarak yollarını değiştirebiliyorlar.
3. Reklam engelleyici kullandıklarının farkında olmayan kullanıcılar: Çok sayıda kullanıcının reklam engelleyicileri bir arkadaşı veya aile üyesi tarafından yüklenmiş olabilir veya otomatik olarak "gizlilik" modunu etkinleştiren bir tarayıcı kullanıyor olabilirler. Her iki durumda da bu grup, işlem hızlı ve kolay olduğu sürece sayfayı güvenilir adresler listesine eklemeye, hatta reklam engelleyicilerini devre dışı bırakmaya açıklar. Basit talimatlar sağladığınızdan emin olun ve "beyaz listeye ekleme" gibi teknik terimler kullanmaktan kaçının.
4. Araya giren, rahatsız edici reklamlardan bunalan kullanıcılar: Reklam engelleyici kullanan çok sayıda kullanıcı iyi içerikleri destekliyor ve ilke olarak reklamlara karşı değiller, sadece araya giren reklamlardan bunalıyor ve reklam engellemeyi tek seçenekleri olarak görüyorlar. Bu gruptakilerin bir siteyi güvenilir adres listesine eklemesi oldukça muhtemel ve ücretli abonelikler gibi makul alternatiflere açıklar.
Stratejinizi geliştirme
Sitenizdeki reklamları engelleyen kullanıcılarla çalışmanın birçok yolu var ve bunların tamamı bu kullanıcılarla doğrudan etkileşim kurmaktan başlıyor. Mesaj stratejinizi düşünürken sitenizi kimlerin ziyaret ettiğini, neden ziyaret ettiklerini ve reklamları neden engellediklerini göz önünde bulundurun. Örneğin ziyaretçileriniz reklam engelleyici kullandıklarının farkında değillerse, buna dikkat çekmek ve nasıl devre dışı bırakacaklarını onlara açıklamak sitenizde reklamlara izin vermelerine ikna olmaları için yeterli olabilir.
Kullanıcılardan sitenizi güvenilir adresler listesine eklemelerini isterken göz önünde bulundurmanız gerekenler
Reklam engelleme sorununu ele alırken yayıncıların kullandığı en yaygın çözümlerden biri kullanıcılardan sitelerini güvenilir adresler listesine eklemelerini istemektir. Kitlenizin tepkilerini sürekli izlemeniz ve mesajınızı buna göre düzenlemeniz önemli. Kullanıcıları sitenizi bu listeye eklemeye teşvik ederken mesajınızla ilgili kullanabileceğiniz birkaç ipucunu aşağıda bulabilirsiniz:
- Kısa ve öz mesajlar seçin.
- Kitlenize kendi üslubunuzla seslenin.
- Ziyaretçilerinize mesajınızı görmeleri için birden fazla fırsat tanıyın; ilk seferde dönüşüm sağlayamayabilirsiniz.
- Suçlayıcı değil, açık ve dürüst olun ve reklamların sitenizi nasıl desteklediğinin altını çizin. Örneğin; "Sağlık uzmanlarımızın sizin için daha fazla içerik oluşturmasına yardımcı olun."
- Jargon kullanmaktan kaçının. Beyaz listeye ekleme yerine "reklamlara izin verme" ifadesini kullanın.
- Düzenli ziyaretçilerinize sitenize hangi sıklıkta geldiklerini hatırlatın. Bunu yapmanın iyi bir yolu, makale sayacı kullanmaktır. Örneğin "Bizi çok seviyor olsanız gerek, bugün 10 makale okudunuz. Lütfen reklamların engelini kaldırarak veya reklam kaldırma pasosu satın alarak bize destek olmayı düşünün."
- Ziyaretçilerinize saygılı davranın. Hedefiniz, geri gelmelerini sağlayan olumlu bir tarayıcı deneyimi oluşturmak.
Reklamları engelleyen kullanıcılarla etkileşim kurmanın beş adımı
Sitenizde reklam engelleyici kullanan kullanıcılara ulaşmaya çalışırken, bunu saygılı ve olumlu etki yaratacak şekilde yapmalısınız. Yukarıdaki önerileri izlediğinizden emin olun ve mesajınızın yerini bulmasını sağlamak için bu adımları tek tek işaretleyin:
- Olumsuz reklam deneyimlerini sitenizden kaldırın.
- Kullanıcıların sitenizde neden reklam engelleyici kullandıklarını öğrenin.
- Beyaz listeye ekleme istekleri, makale sayaçları veya ödeme duvarları kullanmakla ilgili stratejinizi planlayın.
- Beyaz listeye ekleme isteğiyle ilgili mesajınızı kitlenize göre tasarlayın.
- Kullanıcıların stratejinize nasıl tepki verdiğini izleyin.
Aklınızda bulundurmanız gereken en önemli şey, hem gösterdiğiniz reklamlarda hem de beyaz listeye ekleme isteklerinizde kitlenizin vaktine ve deneyimine saygı göstermek. Sitenizi ziyaret etmelerinin internette gezinme rutinlerinin bir parçası olduğunu kullanıcılara göstermek, sitenizin desteklenmeye değdiğine yönelik güçlü bir önermedir.