Markalar, insanların gerçekten izlemek isteyeceği videoları nasıl yapıyor? Avrupa'daki YouTube kullanıcılarının 2017'de izlediği, beğendiği ve paylaştığı videolar üzerindeki incelememiz, gerçekten şaşırtıcı trendleri ortaya çıkardı.
2017'de medyadaki genel görünüm, istikrarlı bir duruşa geçecek gibi görünmüyor. Reklamverenler farklı ekranlarda dikkat çekmeyi hedeflemeye devam ediyor.
İnsanların oturma odalarında günlük YouTube izleme sürelerinin %70 arttığını ve bunun tüketim alışkanlıklarında güçlü bir değişim olduğunu gördük.
Mobil, üstünlüğünü devam ettirdi: Önde gelen reklamlarımızda izleme sürelerinin %60'tan fazlasının mobilden geldiği göz önüne alındığında, insanların günde bir saatten fazla mobil cihazlarından video izlediğini biliyoruz.
Doğrudan pazarlama reklamverenlerinin, bu kategorideki en üst sırada bulunan 10 markanın 7'sinde görüldüğü gibi, 2017'de videonun gücünden yararlandığını da gördük.
Gerçek dünyada hangi YouTube reklamlarının en çok izlendiğini, paylaşıldığını ve beğenildiğini gösteren yıllık Ads Leaderboard listemiz, en başarılı olguları ve trendleri ortaya çıkardı. Biz bunu ayrıntılı olarak sizin için de değerlendirdik...
Boyut önemli mi değil mi?
İzleyici kitlesinin ilgi düzeyi önemli bir unsur olmasına rağmen bu yıl Heineken ya da Samsung Galaxy S8 ve S8+ tanıtım videosu neredeyse dört dakikaya varan Samsung gibi markalar için hikaye anlatımında uzunluk bir engel değildi.
Büyük bir merakla beklenen yeni cihazın özelliklerinin anlatıldığı bu videoda marka, ayrıntıya girmeyi ve acele etmek yerine hayranların sabrını ödüllendirmeyi tercih etti. Bu strateji 34 milyon izleme alarak meyvesini verdi.
Oyuna gelen bir güncellemeye ait Clash of Clans’ fragmanı bir dakikanın altında olmasına rağmen basit, komik anlatım tarzıyla 92 milyon izlenme elde etti.
Bazen de ne kadar kısaysa o kadar iyidir: Büyük reklamverenlerin yaklaşık üçte birinin bu yıl altı saniyelik bumper reklamlar satın aldığını gördük.
Aile kavramı önemli
Duygulara hitap eden hikaye anlatımı, markanın sevilmesini ve tercih edilmesini sağlamak için önemli rol oynuyor. Bu da yıl içinde yüksek performans gösterenlerin, reklam temalarında aile ve aidiyet unsurlarını ön plana çıkararak gerçek anlamda "ev"e döndüğünün bir göstergesi oldu.
Alman süpermarketi Netto’nun ilgi çekici Paskalya reklamı güzel bir animasyon ile aile bağlarının önemini (ve muhtemelen Paskalya Tavşanı çağrışımıyla birlikte) anlatan basit bir hikayeyi birleştirerek 11 milyon izlenme elde etti.
Birleşik Krallık'ta Marks & Spencer, çocukların çok sevdiği Ayı Paddington ile Noel gecesinde gördükleri mutlu bir aile tablosundan etkilenerek hatasını anlayan bir hırsız karakterini kullanarak yılın en başarılı Noel kampanyalarından birine imza attı.
Müzik önemli
Tüm zamanların en çok izlenen müzik videosu olan Despacito'nun çıktığı 2017’de müzik, YouTube'un kalbinde önemli bir yer buldu. Bu nedenle çok sayıda başarı kazanan reklamın müziksel özellikler taşıması hiç de şaşırtıcı değil.
Reklamlarında klasik şarkıların cover versiyonlarını kullanma konusunda ünlü olan perakendeci John Lewis, merakla beklenen Noel reklamı için The Beatles’ın Golden Slumbers şarkısının yorumunu kaydetmek üzere eski Britanyalı grup Elbow ile çalıştı ve hemen hemen 10 milyon izlenme elde etti.
Bu arada Alman emlak sitesi Immo Welt, kendi tarzından giderek hareketli ve komik bir videoyla etkileyici ve çekici bir dans parçası yaptı. Reklamda, güzel evler ve Lil’ Wayne'i utandıran süper lüks görseller, çoklu platformları hedefleyen mobil öncelikli kampanyarının bir parçasıydı ve 24 milyon izlenme elde etti.
Bu tarza diğer bir örnek de Romanyalı kişisel reklam devi OLX'in 2017'deki en büyük reklamında CG ile yapılmış bir çocuğun dans eden annelerle birlikte rap müzik söylemesi vardı.
Düşünceli reklamlar
Siyasi ve sosyal çalkantıların çok olduğu bir yılın içinde pek çok marka, sosyal konulara ağırlık verdi ve yıl içinde insanları düşünmeye en çok sevk eden çalışmaların bazıları ortaya çıktı.
Sosyal sorumluluk reklamlarında genel olarak anlatıma dayalı bir tema olsa da Alman süpermarketi Edeka’nın müthiş Eatkarus reklamı, sağlıklı beslenmenin bir çocuğun hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı olacağının yanında bireysellik konusunda güçlü bir mesaj verdi.
Heineken, bira eşliğinde oturup tartışarak olumlu sonuçlara varma fikrini Worlds Apart videosunda işliyor. Reklamda doğal olarak farklı görüşlere sahip olan kişilerin, verilen görevlerde iş birliği yapması teşvik ediliyor ve daha sonra bu kişilerin çok fazla ortak noktası olduğunun altı çizliyor.
Dört dakikadan uzun süren videoda, internette yaygın şekilde tartışılan cinsiyet ayrımcılığı, iklim değişimi, cinsel kimlik gibi konular ele alındı.
YouTube’un kendi bünyesindeki Creators for Change kampanyası, Uluslararası Kurtarma Komitesi ile iş birliği yaparak, 7 YouTube içerik üreticisiyle birlikte #MoreThanARefugee adında, mültecilerle ilgili haberlere konu olan insanlar arasındaki 7 gerçek kişiyi anlatan mini bir belgesel çekti.
Burada anlatılanlar ilk başta tamamen farklı kreatif anlayışı destekleyen birbirine benzemeyen reklam türleri gibi görünüyor olsa da hepsinin tek bir ortak noktası var: Hepsi de duygusal bir reaksiyonu tetikleyen açık bir mesaj veriyor ve ardından bunun etrafında kendi yaklaşımlarını şekillendiriyor.
Her yıl olduğu gibi 2017'de de amacın net olması, duygusal cömertlik ve gerçekleştirme aşamasındaki hassaslık en iyi performans gösteren reklamları belirleyen kriterler oldu. Bakalım bu yıl bize neler getirecek?