Mobil internet kullanımı, Tüketici Barometresi Çalışması kapsamındaki 63 ülkede ilk kez %50'yi geçti. Bu davranış değişikliği online etkinliği, dijital becerileri, yeni teknolojiyi ve hizmetlerin benimsenmesini nasıl etkiliyor?
Google, 2017 için yaptığı çalışmasıyla dünyadaki tüm kullanıcılara; dijital alışkanlıklarıyla ilgili ayrıntılı sorular sordu. Bu yıl, 63 ülkeden1* 79.000 kullanıcıya anket yapıldı ve toplamda 2 milyon dakikadan daha uzun bir röportaj elde edildi. Bu kadar geniş bir kapsamda yapılan anket çalışması, global trendlerin belirlenmesine ve bölgesel çeşitliliğin anlaşılmasına olanak tanıyor.
Akıllı Telefonun Bilgisayar Karşısındaki Zaferi
Akıllı telefonlar, 2017’de teknolojide çağ atlayarak öne çıktı. Ankette yirmi yıldır ilk kez, 63 ülkenin tamamında, online nüfusun %50'sinden fazlası2 internete mobil cihazları aracılığıyla eriştiğini bildirdi. Anket, mobil internetin genel kullanımının %76'ya2 ulaştığını, bağımsız pazarlarda ise bu sayının %982 (Suudi Arabistan) ile %512 (Ukrayna) arasında olduğunu gösteriyor. Kullanıcılar artık tercihini mobil cihazlardan yana kullanıyor: Yapılan araştırma, 63 pazarın 62'sinde internete erişmek için kullanıcıların masaüstü bilgisayarlardan çok mobil cihazlara başvurduğunu ortaya çıkarıyor.
Pazar listesinin tamamı için bu bağlantıya tıklayın
Kullanıcıların bilgiye erişme ve birbiriyle iletişime geçme yöntemindeki bu büyük değişiklik, işletme liderleri, pazarlamacılar ve yenilikçiler için önemli sonuçları beraberinde getiriyor.
Tüketici Barometresi Çalışması, 2017'deki genel müşteri davranışında dört temel trend olduğunu ortaya koyuyor.
Ülkeye özgü analizler, çeşitli analiz ve görselleştirme araçlarından seçmeler için www.consumerbarometer.com adresini ziyaret edin.
İnternet Kullanımının Yönünü Mobil Büyüme Belirliyor
Dijital algı düzeyleri, altyapı kalitesi ve cihaz benimseme, Tüketici Barometresi Çalışması'nda büyük oranda farklılık gösteriyor. Örneğin Birleşik Krallık'ta 16 yaş ve üstü yetişkinlerde 2013-2017 yılları arasında %82'den sadece %84'e1 çıkan internet kullanımı, neredeyse doygunluk noktasına ulaştı. Bu durum bir bakıma sabit bir pazara işaret etse de, diğer dijital alanlarda önemli bir büyüme görüldü. Aynı dönem boyunca masaüstü bilgisayarlar popülerliğini korurken, Birleşik Krallık'ta akıllı telefon kullanımı %62'den %77'ye1, her gün internete giren kullanıcıların sayısı ise %77'den %90'a2 çıktı.
Güçlü bir "masaüstü bilgisayar geçmişine" ve çok çeşitli cihaz türlerine sahip Birleşik Krallık yelpazenin bir ucunu temsil ederken, diğer yanda Endonezya gibi ülkeleri görebiliriz. Endonezya'da, 2013 ve 2017 yılları arasında internet kullanımı %29'dan1 %56'ya1 yükselirken, akıllı telefon kullanımı %14'ten1 %60'a1 çıktı. Bu dönemde, daha iyi mobil altyapı ve daha gelişmiş cihazlar, 2013'te %492 olan günlük internet kullanıcıları oranının günümüzde %79'a2 yükselmesini sağladı.
Pazar listesinin tamamı için bu bağlantıya tıklayın
Masaüstü bilgisayardan dizüstü bilgisayara ve akıllı telefona kadar tüm dijital gelişim sürecini tamamlamış bir ülke için değişmeyen bir gerçek var: Mobil büyüme hem internet kullanımını hem de kullanıcıların internete girme sıklığını artırıyor.
Eğlence, Sosyal Medya ve Bilgi Üçgeni
Mobil büyüme, online davranışların türünü de etkiledi. Araştırmalar, her türlü internet etkinliğinde odak noktasında mobil cihazların olduğunu gösteriyor. Mobil cihazlarda arama motoru kullanımı popüler durumda. Online kullanıcıların %65'i2 arama motoruna en azından aylık olarak erişirken, sosyal medya kullanımı (%642) ve online video izleme (%572) de benzer etkileşim düzeyleri sergiliyor. Genel olarak tüm pazarlarda kullanıcılar sırasıyla; bilgi erişimi, sosyal etkileşim ve eğlence için mobil cihazlara başvuruyor.
Üç farklı kıtadan üç ülke (Arjantin, Nijerya ve Hollanda) örnek olarak incelendiğinde, göze çarpan farklar olduğu görülüyor. Nijeryalı kullanıcılar sınırlı bant genişliği, ileri teknoloji cihaz yokluğu ve nispeten yüksek veri ücretleriyle karşılaşıyor. Buna rağmen, Nijerya'daki online nüfusun %67'si2 mobil cihazlarda sosyal ağları kullanıyor, %56'sı2 mobil aramadan yararlanıyor ve %35'i2 mobil video izliyor.
Hollanda'da, akıllı telefon kullanıcılarının %65'i2 tarafından erişilen arama birinci sırayı alırken, sosyal ağlar (%582) ve mobil video (%482) az farkla onu takip ediyor. Büyük bir masaüstü bilgisayar geçmişine sahip olan Hollanda pazarının aksine, Arjantinli kullanıcılar mobil cihazlarda son derece etkin. Kullanıcıların %78'i2 sosyal ağları akıllı telefonlarından kullanırken, %68'i2 online video içeriğini mobil cihazları üzerinden izliyor ve %69'u2 mobil aramayı kullanıyor.
Pazar listesinin tamamı için bu bağlantıya tıklayın
Mobil video tüm dünyada hızla büyürken, kullanım oranı 2015 ve 2017 yılları arasında yüzde yedi arttı. En hızlı büyüyen üç ülke; Mısır (%222 artış), Vietnam (%192) ve Türkiye (%192) oldu. Türkiye'de bu büyüme oranı toplam internet nüfusunun %83'ünün1 videoyu artık mobil cihazlarda izlemesiyle sonuçlandı.
Dijital Beceriler Yeni Bağlı Cihazların Benimsenmesini Teşvik Ediyor
En yaygın cihazın akıllı telefon olduğu günümüzde ekosistem büyümeye devam ediyor ve kullanılabilir cihazların çeşitliliği, yeniliklerle sürekli artıyor. İsveç, ABD, Avustralya, Hollanda ve Norveç1 en yüksek bağlı cihaz düzeylerine sahipken tüm dünyadaki kullanıcılar yetişkin başına ortalama 2,51 bağlı cihaz kullanıyor.
Bu yenilik dalgası, yeni cihaz türleriyle yeni hizmet türlerini de beraberinde getiriyor. 2017'de, kullanıcıların %32'si1 dijital yardımcıların (insan-makine etkileşimini kolaylaştıran uygulama veya arayüz olarak tanımlanır) yaşamlarına değer katma olasılığına sahip olduğunu bildirdi. Bu uyum değerleri, kullanıcıların kendi dijital becerilerini yüksek olarak değerlendirdiği durumlarda %184 artıyor.
Bu artış, dijital becerilerin kullanıcıların yeni teknolojilerin değerini daha kolay ve hızlı anlamasına yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.
Karmaşıklığı Gitgide Artan Bir Ortamın Yönetimi
Yukarıda belirtilen tüm gelişmeler modern dijital ekosistemin karmaşıklığını ortaya koyuyor. İster çalışan ister girişimci olsun, kullanıcılar internetten en iyi şekilde yararlanmak ve gitgide daha da dijital hale gelen ekonomimizde başarılı olmak için dijital becerilere ihtiyaç duyuyor. Bu konuda, genel online nüfusun %41'i2, dijital becerilerini "yetersiz" olarak değerlendiriyor. İnternet kullanıcılarının %54'ü2 dijital eğitime ilgi gösterdiğini belirtiyor. İlgi gösterenler, ileri düzel dijital eğitimden (%463) ziyade temel eğitime (%363) kaydoluyor. Dijital eğitime açıklık, pazar olgunluğuyla ters orantılı görünüyor ve Kenya, Nijerya, Filipinler ve Şili, dört pazarda da %85'lik2 bir oranla en yüksek ilgiyi gösteriyor.
Mobil Çoğunluk
Akıllı telefonların tetiklediği online etkinlik, hemen hemen tüm pazarlarımızda bir şekilde büyümeye devam ediyor. Aynı şekilde, arama, sosyal medya ve online video gibi temel davranışlar dijital yardımcılarımız tarafından tetikleniyor. Pazarlar olgunlaştıkça birden çok cihaza sahip olanların sayısı artarken, kullanıcıların bilgiye, eğlenceye ve iletişim olanaklarına erişebildiği içerikler de artış gösteriyor.
Akıllı telefonlar, en gelişmiş pazarlardan gelişmekte olan pazarlara kadar kullanıcıların dijital yaşam merkezi haline geldi. Kullanıcıların büyük çoğunluğu hâlihazırda internete erişmek için akıllı telefonlarını kullanıyor. Dijital yardımcılar ve artırılmış gerçeklik gibi gelişmeleri içeren bir sonraki yenilik dalgasını da bu cihazlar üzerinden yaşayacaklar.
Pazarınızdaki tüketicileri daha iyi anlamak istiyorsanız www.consumerbarometer.com adresini ziyaret edin.
Ayrıca bu trendleri Tüketici Barometresi YouTube kanalında bulunan, farklı ülkelerle ilgili animasyonlu 360 derece videolarda keşfedebilirsiniz.